Hvordan starter som regel en brann? Hva kan du gjøre for å forhindre at brannen starter? Dette vil du få svaret på her.

Brann er noe de fleste av oss frykter. Dette er ikke rart, for i et hjem er det store økonomiske og sentimentale verdier. Det er mye vi kan gjøre for å sikre oss mot brann, men likevel kan en brann starte når som helst. Det skal ikke mer enn en liten forglemmelse som å la stearinlys stå å brenne uten oppsyn, la peisen stå å ulme eller å glemme strykejernet. Ved å ha en varmedetektor, røykdetektor og branndetektor vil en brann bli oppdaget raskt og man kan få stoppet brannen så raskt som mulig før det fører til store ødeleggelser og en dramatisk situasjon.

Pizza i ovnen

En av grunnene til at brann starter er når man kommer trøtt hjem fra jobb, en treningsøkt eller en fuktig natt på byen og skal lage seg mat. Er det sent på kvelden eller natten er man gjerne trøtt. Flere setter på ovnene og legger pizzaen på risten, for deretter å bare skulle lukke øyne litt på sofaen mens de venter. Dersom du da sovner risikerer du at maten brennes og kan våkne av en ubehagelig brannalarm som uler. Velg heller å spise noen brødskiver med pålegg, restemat i kjøleskapet eller å kjøpe deg noe på veien hjem. Da slipper du å risikere å sovne fra maten i ovnene eller bli distrahert og glemme den.

Feil på det elektrisk anlegg

En annen grunn til at branner starter er på grunna av feil i det elektriske anlegget, eller på grunn av feil bruk. Om vinteren lar mange våte klær ligge på tørk oppå ovner, men dette kan faktisk føre til brann. Videre bør du alltid sikre at det elektroniske anlegget fungerer som det skal. Har du et dårlig elektrisk anlegg bør du ta kontakt med en elektriker for elkontroll. Unnlater du å fikse opp i feilen kan det i verste fall føre til brann. Dersom det skulle vise seg at det elektriske anlegget er svært dårlig bør du vurdere å bytte ut deler eller hele anlegget.

Åpen ild

Til slutt vil vi nevne dette med åpen ild. Uansett om det er snakk om peiskos, stearinlys eller sigaretten, vil åpen ild kunne føre til brann. Det skal ikke mer til enn et blaff i feil retning og brannen kan starte. Dersom du ikke er i rommet kan det gå riktig ille, for da oppdager du ikke brannen før den virkelig har fått satt fyr i boligen din. Det er derfor kjempeviktig at du blåser ut lys eller slukker peisen før du går ut eller setter deg i et annet rom. Når det gjelder sigaretten bør den alltid stumpes, aldri la den ligge på kanten av askebegeret for å brenne ut. Det skal så lite til at den tipper over på noe brennbart materiale.